Search
Close this search box.
Review

Inlegzolen made Sexy: Superfeet InSoles

Tijdens de ISPO beurs in München van afgelopen februari spraken we met Niels Ruijs van Essential Basics, de importeur van o.a. Superfeet in Nederland. Over inlegzolen voor outdoor & action sporters. In eerste instantie zullen veel mensen vooral een wat oubollig idee hebben bij inlegzolen; is dat niet voor de wat veel oudere medemens? Bij Gearlimits weten we al een tijd hoe belangrijk een goede zool is. En hoe relatief weinig aandacht er is voor deze toch ernstig belangrijk elementen in je uitrusting.

Het is natuurlijk niet heel zichtbaar en niet heel sexy. En vaak merk je niet eens dat je misschien wel baat zou kunnen hebben bij zolen die maximaal zijn aangepast aan de vorm van je voeten. En dat is niet heel vanzelfsprekend.

De voet is een enorm complex apparaat, met 26 afzonderlijke botten, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren en pezen. Grofweg is de voet in te delen in drie zones, de voorvoet, middenvoet en achtervoet, met gewrichten die achtereenvolgend zorgen voor versnelling, stabilisatie en het opvangen van schokken. Wat essentieel is, is de stabiliteit van de voet. Omdat een instabiele voet ook gevolgen heeft voor hoe je enkels, knieën, je heupen enz staan.

Superfeet inlegzolen

Eigenlijk is het een vrij essentieel onderdeel van een hele keten die van je teen tot je neck loopt. Er is vrij veel wetenschappelijk onderbouwing hiervoor en Superfeet geeft ook nadrukkelijk aan dat al hun producten die medische kennis zit “Science built into every pair.” Superfeet streeft dus vooral naar een stabiele voet. Met een diepe hiel cup en foam over de hele lengte van de zool die comfort en ondersteuning moeten bieden.

Dus dat is de belofte van Superfeet. Tijdens de ISPO kreeg ik twee soorten mee, de Carbon en de MerinoGrey versie. Dit waren twee voorgevormde zolen die je eenvoudig op maat kon knippen om in je schoen te passen. Superfeet maakt het ook mogelijk om een complete analyse van je voeten te maken, met een 3D scan en pressure scans op basis waarvan de zolen worden geprint. Erg cool, erg next level. Maar in dit geval kreeg ik dus het meer “eenvoudige” product mee. De Carbon zolen hebben drie lagen, met een prettige bovenlaag, een fraai ogende groene foam tussenlaag en een carbon hiel cup die doorloopt van de hiel tot midvoet. De zolen zijn bedoeld om in strakker zittend “athletic footwear” te gebruiken.

Inlegzolen voor dagelijks gebruik

Deze zolen heb ik direct in mijn wat oudere trailrun schoenen geschoven waarmee ik drie dagen over de beurs zou lopen. En iedereen die wel eens op beurzen loopt weet hoe ontzettend veel kilometers je eigenlijk loopt op een dag, en hoe vermoeid je voeten en benen kunnen worden. En ik moet eerlijk bekennen dat ik aan het einde van alle dagen dat dus niet had. Voor het eerst. Ik kan niet anders dan concluderen dat de Carbon Superfeet daar aan hebben bijgedragen. Sindsdien gebruik ik de carbon zolen eigenlijk in elke schoen die ik draag. De fit van mijn voet in de schoen gaat er altijd op vooruit. Ze voelen altijd beter dan de standaard zolen van de schoenen zelf. Erg prettig dus. Oh ja, en ze blijven vrij lang best fris ruiken.

De andere zolen die ik meekreeg was een paar van de Merino Grey. Geen carbon hiel cup maar een lekkere dikke merino laag. De vertegenwoordiger van Superfeet gaf me die mee toen ik vertelde dat ik na ISPO zou gaan snowboarden. Hij raadde me aan deze wat dikkere zolen, met een wijdere hiel cup in mijn snowboard schoenen te dragen. De Merino zou bijdragen aan warmere voeten en minder zweet stank. En in dikke slecht ademende snowboard boots is dat geen overbodige luxe. Nu heb ik tamelijk zwaar zwetende voeten en leken deze zolen in eerste instantie niet echt tegen opgewassen. Wat ik wel merkte is dat mijn boot gewoon veel beter zat, strakker, vaster, inderdaad stabieler.

Bij thuiskomst heb ik de zolen uit mijn snowboard boots ook weer veel gedragen in heel veel verschillende schoenen, van mijn dagelijkse wear sneakers, via hardloopschoenen tijdens het runnen tot B-categorie wandelschoenen. En telkens voel ik een beter fit, meer comfort, prettig en stabiel.

Kortom, ik ben erg blij met mijn Superfeet inleg zolen en loop niet meer zonder. Ik kan ze iedereen aanbevelen. Ook gewoon als je nergens last van hebt, en niet direct denkt inlegzolen nodig te hebben, zijn ze absoluut nuttig en kunnen ze van grote waarde voor je zijn.

De Superfeet Carbon en de Superfeet MerinoGrey hebben beiden een adviesprijs van € 59,95. Check hier voor een retailer in de buurt.

Related

We tested how waterproof Cortazu’s jackets are

Aesthetics and hype aside, how can you tell if a particular outdoor or ski jacket suits your…

Review: Coleman Kobuk Valley 3 plus tent

The great thing about sleeping in a tent is that you can basically sleep anywhere you want, at…

Video review: Urge Gringo de la Pampa Hybrid MTB helmet

Within a few hundred meters the sound of cars on the 261 has died away. I just left this road that…

Winter is Coming! Trailer Snowsport Reviews 2020

Today it’s raining almost non-stop here in the Netherlands, but of course rain is nothing…

Review: Vaude AM Moab syn Flat MTB Shoe

How important are shoes for mountain biking? An almost rhetorical question; Everyone who has ever…

Review Hanwag Belorado II TubeTec GTX

The German shoe brand Hanwag has a shoe that is very interesting for the Dutch terrain, the…

Video review: Canyon Spectral:ON 7.0 e-Mountainbike

The Canyon Spectral: ON is an e-MTB that is similar to its regular non-electric brother, but is…

Review: Royal Robbins Men’s Bug Barrier Tech Travel Long Sleeve

In the Netherlands, where we are based, Royal Robbins, is not that well known. I hadn’t…

Swedish Adventures, #2: Climbing in Kullaberg

Hi, This is Mark, we spoke earlier about climbing Thursday. Would love to hear what the…