Search
Close this search box.
Review

Review: DJI Mavic Pro Drone

DJI is een merk dat niet meer weg te denken is als het gaat om drones, zoals de Mavic Pro. En dat gaat het over zowel voor professionele gebruikers als consumenten. In die laatste categorie is DJI op dit moment dan ook marktleider.

DJI Mavic Pro Drone

De zogenaamde ‘selfiedrones’ die her en der op de markt zijn, zijn leuk, maar voor het serieuze videowerk niet geschikt; camera prestaties voldoen niet aan de kwaliteitsstandaarden en de vliegtijd is over het algemeen erg kort; tenzij je een vermogen uitgeeft aan extra accu’s. Maar nu is er de DJI Mavic Pro

Omstandigheden

Wij hebben de Mavic Pro gebruikt tijdens de opnamen voor de Berghaus Adventure Review in Kielder Forest, Northumberland UK. De Mavic Pro is vooral ingezet om actiebeelden te schieten van het mountainbiken en trail runnen. We hebben daar twee dagen intensief materiaal gereviewd, waarbij het weer – veel wind en regen – ons niet heeft ontzien.

De DJI Mavic Pro

Afmetingen; H83mm x B83mm x L198mm.

De DJI Mavic Pro drone (quadcopter) is al een aantal maanden op de markt. Het is een compacte opvouwbare drone die is voorzien van een gestabiliseerde camera die in 4K kan opnemen en rond de 750 gram weegt.

De armen voor de propellers zijn in- en uitklapbaar. In ingeklapte vorm is het apparaat daardoor zo compact dat het moeiteloos in vrijwel iedere tas past. In opgevouwen toestand zijn de afmetingen; H83mm x B83mm x L198mm.

Drie-assige gimbal

Drones worden steeds aantrekkelijker om mee te fotograferen en filmen. Vanuit een uniek perspectief maakt de drone het mogelijk tot 4k-video’s op te nemen en foto’s te maken en kunnen – indien gewenst – ook in RAW worden opgeslagen. De DJI Mavic Pro is uitgerust met een drie-assige gimbal; dit is een mechanisch stabiliserende camerahouder die de camera recht houdt. Terwijl de drone beweegt en draait blijft de camera in stabiele positie.

Technologie

De Mavic Pro heeft flink wat intelligentie en is uitgerust met veel sensoren. Zo zijn er twee camera’s aan de onderzijde, ten behoeve van het Visual Positioning System. Deze sensoren zorgen ervoor dat de GPS ten opzichte van de grond de positie kan bepalen.

Technologie; camera’s & sensoren

De drone is voorzien van een ‘landing systeem’; tijdens het opstijgen worden met de camera’s opnamen gemaakt van de grond. Die opnames worden tijdens het landen gebruikt om exact op de plek te landen vanwaar de drone ook is opgestegen. Dit is niet zo van belang bij vlakke ondergrond, maar zodra het een oneffen ondergrond betreft, erg handig.

Ook zijn er twee ultrasone sensoren aan de onderzijde geplaatst die ervoor zorgen dat de hoogte kan worden bepaald tijdens laagvliegen. Aan de voorzijde zitten twee camera’s voor het ontwijken van obstakels tijdens het vliegen. De Mavic Pro heeft twee GPS systemen en is voorzien van dubbele kompassen die voor foutcorrectie op de kompas-data zorgen.

Met de obstakeldetectie ingeschakeld bereik je een maximale snelheid van 35 km/u. Die snelheid gaat omhoog naar zo’n 50 km/u als je deze uitschakelt. In Sport modus is de topsnelheid van de Mavic Pro net iets hoger dan 60 km/uur. Als je met de wind mee vliegt remt de Mavic Pro flink af.

Note: Het is echt aan te raden de GPS telkens voor je gaat vliegen te kalibreren. Twee keer hebben wij meegemaakt dat de GPS ‘letterlijk’ de weg kwijt was. Is niet lachen…

App

De DJI Mavic Pro maakt – net als alle DJI producten – gebruik van de DJI GO app (voor Android en iOS). De controller is verbonden met de iPone middels een kabel, in tegenstelling tot de DJI Osmo X3 en X5 camera’s die wij ook gebruikten tijdens de opnamen van de Berghaus Adventure Review. De app werkt eenvoudig en alle Mavic Pro settings zijn te bedienen met de app.

Controller & bediening

Net als de drone zelf is de controller compact en degelijk uitgevoerd. In vergelijking tot de andere modellen van DJI is deze een stuk kleiner. Toch is deze van alle benodigde functies voorzien. Je smart phone zet je in de controller vast, en zoals gezegd is er een bekabelde verbinding met de controller. Je bent dus niet afhankelijk van de wifi verbinding, wat erg prettig werkt. Het videobereik van de controller is 4 tot 5 kilometer. Het is erg fijn om een stabiele video verbinding te hebben over een grotere afstand, al hebben wij de de drone niet op zo’n grote afstand gebruikt.

Bediening controller DJI Mavic Pro

De controller is een zogenaamde Mode 2 controller, dit betekent dat de bediening als volgt is; linker stick = gas en draaien en rechter stick = voor/achteruit en links/rechts. Wat de drone filmt, zie je op je smartphone scherm in de DJI Go app en alle instelling bedien je ook in de app.

Naast de twee sticks voor de besturing van de drone is er een return-to-home button die de drone laat terugkeren naar het punt van opstijgen, een pauzeknop die gebruikt kan worden om een vliegprogramma te onderbreken zonder deze te beëindigen, een scroll-wheel voor de gimbal en een scroll-wheel om de belichting te wijzigen.

Ook zijn er twee – door de gebruiker – in te stellen knoppen aan de onderzijde van de controller, en is er voorzien in een multifunctionele 5D-knop die ook verschillende door de gebruiker in te stellen functies biedt.

Vliegmodi

De controller ligt erg prettig in de hand en is makkelijk te bedienen. Er zijn verschillende vliegmodi in te stellen:

Active track – hiermee kan de drone autonoom met een persoon of object mee vliegen door dit object te selecteren op je smartphone. Het is dan zowel mogelijk om vanaf een vaste positie mee te draaien en het onderwerp in beeld te houden, als om mee te vliegen, zelfs om het onderwerp heen.

Follow Terrain – idem als active track, maar houdt dan ook rekening met de hoogte van het terrein.

Tripod Modus – deze modus is vooral prettig als je foto’s wilt maken. De drone reageert dan iets trager op de stick commando’s zodat je de camera makkelijker kunt positioneren.

WIFI Modus – in deze modus kan de drone worden bestuurd via de smartphone en is met name bedoelt voor het maken van selfies zonder dat je met de ‘controller’ in beeld staat. Deze modus is zelfs voorzien van ‘gesture recognition’ waarmee je door met je armen te bewegen de camera kunt bedienen.

Orbit Modus – In deze modus is het mogelijk om de Mavic Pro automatisch in cirkels rond een persoon of object te laten vliegen. De vlucht kan op elk moment worden onderbroken.

Sportmodus – in deze modus is de Mavic Pro erg wendbaar en kan een snelheid van zo’n 65 km/u worden behaald.

Bevindingen modi

Ik heb tijdens de opnamen in Kielder Forest voor de Berghaus Adventure Review een aantal malen met name de ‘active track’ modus gebruikt om Mark op de mountainbike te volgen. De active modus is een leuke feature, alleen heb ik gemerkt dat hij een object nog wel eens kwijtraakt. Het is aan te raden om goed te leren vliegen zodat je het object handmatig kunt volgen…

De vliegtijd op één accu is rond de 25 minuten en goed te noemen. Omdat wij de drone gebruiken voor filmopnamen is het erg prettig dat de drone niet iedere 10 minuten uit de lucht hoeft om een accu te verwisselen.

Foto & Video

Transparante cockpit

Bij de Mavic Pro moet je er op letten dat je de camera – net als bij een elke andere camera – scherp moet stellen. Dat is soms best een dingetje, is gebleken. De drone is voorzien van en transparante cockpit. De bedoeling daarvan is om de camera te beschermen, maar we merkten al gauw dat er een reflectie op die cockpit te zien is.

Reflectie aan de binnenzijde van de cockpit.

Om minder last te hebben van die reflectie heb ik de cockpit niet gebruikt tijdens de vluchten, maar alleen als bescherming tijdens vervoer. Dat zou wel effect blijken te hebben op het goed kunnen scherp stellen bij regen. (waarover hieronder later meer).

Door de beeldhoek van 79 graden heb je geen last van fisheye-vervorming die je bij sommige andere drones tegenkomt.

Video

Doordat de Mavic Pro is voorzien van een uitstekende gimbal is het tijdens het stil hangen en het vliegen mogelijk vloeiende beelden te krijgen. Net als bij high-end actiecamera’s kan er worden gefilmd met een veelvoud aan resoluties en frame-rates. In de Full HD 1080p-modus, kan gekozen worden uit 24, 25, 30, 48, 50, 60 en 120 fps.

Dat laatste is erg prettig voor actiebeelden, waarbij je door een hogere frame-rate mooiere slomotion beelden kunt maken.

Het filmen in de 4K kan in twee modi:

  • 4096×2160 24/25p
  • 3840×2160 24/25/30p

Weergevoeligheid

Je zou verwachten dat een drone van nog geen kilo erg windgevoelig is, maar dat heb ik niet echt ervaren. Ook ontkwamen wij er – in Kielder Forest – niet aan met regen te moeten vliegen. Zodra het een puur druppels betrof was dat geen probleem. Zodra het een echte regenbui werd, moest ik de drone uit de lucht halen; filmopnames zijn dan onbruikbaar. Het lukte de camera niet om goed scherp te stellen, langsvliegen regendruppels waren wel scherp, de rest van het landschap en/of onderwerp niet.

Het is dus vooral met regen dat de Mavic Pro het echt erg moeilijk heeft. Zodra er een paar flinke druppels vielen krijg je meteen waarschuwingssignalen van de vision sensoren. Dus daar valt voor DJI nog winst te behalen.

Wetgeving

In het kader van voorlichting over veilig gebruik van drones heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een kaart toegevoegd aan het Kadaster met daarop de Drone no-fly zones in Nederland. Op de kaart is te zien waar je als recreatieve drone piloot niet mag vliegen.

Conclusie

Met de indrukwekkende vliegduur van ruim 25 minuten op één accu, goede vliegprestaties en mogelijkheid om – naast de innovatieve vliegmodi – je persoonlijke instellingen te kiezen, doet de DJI Mavic Pro niet onder voor de ‘grotere’ modellen. Door de aanwezige technologie is deze drone ook erg vergevingsgezind voor de minder ervaren drone-pilot.

De winkeladviesprijs van DJI Mavic Pro is € 1199,- en is onder andere te krijgen bij Apple StoreMedia MarktDJI Store

Picture of Hayco Volkers

Hayco Volkers

I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.
Picture of Hayco Volkers

Hayco Volkers

I have practiced a multitude of sports since my youth to the present. My first sports as a child were judo and athletics. Cycling, hiking, mountain biking, kyokushin karate, diving, baseball, golf and windsurfing, rowing and krav maga were added later.

Related

We tested how waterproof Cortazu’s jackets are

Aesthetics and hype aside, how can you tell if a particular outdoor or ski jacket suits your…

Review: Coleman Kobuk Valley 3 plus tent

The great thing about sleeping in a tent is that you can basically sleep anywhere you want, at…

Video review: Urge Gringo de la Pampa Hybrid MTB helmet

Within a few hundred meters the sound of cars on the 261 has died away. I just left this road that…

Winter is Coming! Trailer Snowsport Reviews 2020

Today it’s raining almost non-stop here in the Netherlands, but of course rain is nothing…

Review: Vaude AM Moab syn Flat MTB Shoe

How important are shoes for mountain biking? An almost rhetorical question; Everyone who has ever…

Review Hanwag Belorado II TubeTec GTX

The German shoe brand Hanwag has a shoe that is very interesting for the Dutch terrain, the…

Video review: Canyon Spectral:ON 7.0 e-Mountainbike

The Canyon Spectral: ON is an e-MTB that is similar to its regular non-electric brother, but is…

Review: Royal Robbins Men’s Bug Barrier Tech Travel Long Sleeve

In the Netherlands, where we are based, Royal Robbins, is not that well known. I hadn’t…

Swedish Adventures, #2: Climbing in Kullaberg

Hi, This is Mark, we spoke earlier about climbing Thursday. Would love to hear what the…