Search
Close this search box.
Review

Videoreview: Cube Fritzz 160 HPA Enduro MTB

“Is dat nou helemaal nodig, in Nederland?” Dat is de vraag die in je opkomt als je de ruime 160mm travel op de Cube Fritzz ziet. Enorme Fox vering op de voorvork en Fox Float X CTD  op de achterkant. Sowieso is er blijvende discussie of full suspension fietsen in Nederland überhaupt nodig zijn. Post Foto's landscape.019Ik zelf fiets standaard op een fully en zou niet anders willen. Omdat er voldoende momenten zijn in Nederland waarop je achtervering daadwerkelijk heel veel nut heeft: wortels genoeg, sprongetjes voldoende en het hotsen en botsen op een trail is part of the deal. Zeker met de groei van het aantal veel betere technischere trails in Nederland (bv op de Utrechtse Heuvelrug, mijn achtertuin) de laatste tijd, wordt het alleen maar leuker. Ik hou ook van een obstakel op straat zo nu en dan. Goede vering is dan ook fijn. En ga je over de grens, serieus routes doen in Alpen, Pyreneeën of dichterbij in de Ardennen of bv Winterberg, dan is een full suspension wat mij betreft een must have.

Omstandigheden

We hebben de fiets alleen in Nederland kunnen testen. Helaas niet gelukt om naar de bergen toe te gaan. We hebben veel trails in Nederland gereden, op de Utrechtse Heuvelrug, in Rheden en Texel. Om de vering nog meer uit te dagen hebben we elke trap gepakt die we konden rijde, van muurtjes gesprongen en en hebben ook de rock garden in Papendal bezocht.  

De review

Vering

Fox Float X CTD
Lockout op deze foto niet aangesloten
We hadden de gelegenheid om twee fietsen te testen, waarbij in het enige geval de achterdemper helaas lek bleek te zijn. Dan ga je pas echt merken hoeveel van een klap een goede demper echt pakt. (elk nadeel heb dus weer zijn voordeel). Ik vond de vering erg prettig, sowieso voor, maar ook de achtervering. Hier hangt de Fox Float X CTD, met bij de demper ook een olie reservoir. Dit staat gelijk minder hitte, betere demping performance en meer controle over langere afdalingen. Echt een serieuze demper die een hele “smooth” feeling geeft. Post Foto's landscape.015Deze was verbonden aan de Trail Motion Rocker systeem, een nogal opvallende constructie die om de seat tube het achterwiel verbindt aan de Fox demper. De systeem zorgt niet alleen voor een maximale uitslag bij grote impact, maar ook dat het “stuiteren” van de achtervering bij regulier doortrappen of als je bergop echt moet beuken tot een minimum wordt beperkt. Wat zeker helpt is dat de demper in verschillende modes kan worden ingesteld met een simpele knop die je vanaf je stuur bedient. Deze kent een Climb/Trail/Descend mode. In de climb mode is de demper echt veel stugger en voelt bijna als een hardtail. Bij het klimmen heb je daardoor veel effectievere energie overdracht van je benen naar je wiel. Hiermee wordt het “gebruikt bereik” van de Fritzz ook veel breder en past het ook erg goed op Nederlands trails. Dat gezegd hebbende zal het niet de vlotste all-rounder achtige trail bike die er is. Het blijft natuurlijk wel een fiets met meer nadruk op enduro en zelfs downhill toepassingen. Dan gaat de geometrie van het frame (beetje naar voren), en de wendbaarheid van de 27’5″ inch wielen echt in je voordeel werken. Dan knal je als snelste de berg af met maximale wendbaarheid en controle.

Remmen

Post Foto's landscape.017De standaard remmen op de Cube zijn de Formula T1S hydraulische Discbrake (203/180mm). De “stopping” power is meer dan voldoende, en de remmen voldoen prettig en direct. Bij progressief remmen waren ze ook voldoende gevoelig.

Schakelen en derailleur

De shifters zijn Shimano Deore’s en in principe gewoon hartstikke goed. Scherp en snel schakelen geen probleem. Ik vond ze wel redelijk stug. Je moet stevig doordrukken op te schakelen. De Fritzz modellen die wij hadden waren beiden afgemonteerd met een 1 x10 drive train met The Hive TRS crankset met chain guide. Bij de ene fiets werkte die super goed, bij de andere stuiterde de ketting er bij het minste of geringste vanaf. Dat laatste kan ook zeker aan de “versheid” van de ketting van de test fiets hebben gelegen. Met maar één blad voor heb je toch nog ruim voldoende bereik. Shimano XT afgemonteerd dus gewoon op orde.

Dropper post

Ik ben zelf groot liefhebber van dropper posts. Door je zadel te laten zakken, breng je je lichaamsgewicht ook verder naar beneden en naar achteren. Je krijgt een activeer houding en de fiets is vrijer om onder je/tussen je benen heen en weer te bewegen. Je zit lager, met gebogen knieën en gebogen armen (i.p.v. wat je vaak op trails ziet, gestrekte benen, hoge kromme rug en gestrekte armen). Gevolg is een betere balans en bewegelijkheid op de fiets. De RockShox Reverb Stealth lucht “geveerde” post is super makkelijk te bedienen vanaf het stuur. Je kunt het zadel op verschillende hoogtes instellen en het geheel werkt “silky smooth.” Simpel laten zakken voor de downhill stukjes en sprongen, dan weer omhoog voordat je gaat klimmen. Easy peasy.

Frame

De HPA staat voor High Performance Aluminium, lage dichtheid hogere sterkte. Het idee is een licht maar sterk en stijf frame. Het frame is echt een robust stuk aluminium, met lasnaden die bovenop de verbindingen liggen. De boven buis is laag gelegd en de Agile Ride Geometry geometrie van de fiets is naar voren gericht. Iets compacter waardoor de bereider iets meer naar voren zit maar het zwaartepunt van de fiets lager zit. Resultaat is veel bewegingsvrijheid en wendbaarheid en dus rijplezier. De Easton Haven 750 mm bar is flink breed maar biedt daardoor heel veel controle en rust.  

Conclusie

Op het frame van de Fritzz staat “All Mountain Set-up” en dat, alles bij elkaar gerekend, klopt als een bus. Maar de geometry en de vering drukt de bruikbaarheid van de Fritzz toch ook in een agressievere richting, zoals gezegd, richting Enduro en Downhill. Vast staat dat deze fiets alles aan kan wat je voor zijn wielen legt. Levendig, wendbaar, stabiel, en gewoon fun. Dus op de vraag: “Is dat nou helemaal nodig in Nederland?” is het antwoord: “Nee, niet per se. Maar het is wel heel leuk, leuker, en als je wilt mountainbike in,…nou ja….mountains, dan ben je spekkoper met de Cube Fritzz 160 HPA.
En wat we niet moeten vergeten is de prijs, toen de Fritzz uitkwam zat het prijskaartje rond € 2700,-. Enorm veel bang for your buck dus. Tot slot, de fiets die wij testten kwam uit in 2014, in de line up voor 2015-2016 is de Fritzz nog in vernieuwde versie terug te vinden met  180 MM travel en is een echt freeride bike geworden. Opvolging in 160 segment is de Stereo 160 HPA. Ook deze rond de € 2700,- prijs.
[vc_empty_space]

Related

We tested how waterproof Cortazu’s jackets are

Aesthetics and hype aside, how can you tell if a particular outdoor or ski jacket suits your…

Review: Coleman Kobuk Valley 3 plus tent

The great thing about sleeping in a tent is that you can basically sleep anywhere you want, at…

Video review: Urge Gringo de la Pampa Hybrid MTB helmet

Within a few hundred meters the sound of cars on the 261 has died away. I just left this road that…

Winter is Coming! Trailer Snowsport Reviews 2020

Today it’s raining almost non-stop here in the Netherlands, but of course rain is nothing…

Review: Vaude AM Moab syn Flat MTB Shoe

How important are shoes for mountain biking? An almost rhetorical question; Everyone who has ever…

Review Hanwag Belorado II TubeTec GTX

The German shoe brand Hanwag has a shoe that is very interesting for the Dutch terrain, the…

Video review: Canyon Spectral:ON 7.0 e-Mountainbike

The Canyon Spectral: ON is an e-MTB that is similar to its regular non-electric brother, but is…

Review: Royal Robbins Men’s Bug Barrier Tech Travel Long Sleeve

In the Netherlands, where we are based, Royal Robbins, is not that well known. I hadn’t…

Swedish Adventures, #2: Climbing in Kullaberg

Hi, This is Mark, we spoke earlier about climbing Thursday. Would love to hear what the…