Over sommige dingen hoef je niet heel ingewikkeld te doen en kan je kort over zijn. Een daarvan is de Osprey Syncro 10. Dat Osprey goede rugzakken maakt dat was ons bekend, en wat ik erg waardeer is dat ze in hun rugzak durven te specialiseren. Zo is de Syncro echt gericht op MTB daytrips wat mij betreft.
Omstandigheden
Ik heb de Syncro gebruikt op trails in de Belgische Ardennen, en op meerdere ritten op routes op de Utrechtse Heuvelrug. Allemaal ritten van tussen de 1 a 2/3 uur lang. Temperaturen varieerden tussen de 10 en 25 graden. Tot op heden alleen met droog weer gereden.De Review
De Osprey Syncro is een relatief kleine rugzak, voor maximaal een daytrip op de fiets. Ik heb zelf altijd reparatiekit, extra binnenband, een handpompje, regenjackje, voldoende water, soms een extra lichte baselayer en wat te eten mee. Dat past allemaal makkelijk ook in de rugzak. Water kan je het makkelijkste in een water pack (van Osprey of andere merken passen erin) tegen de rugzijde van de pack plaatsen. De Syncro heeft een apart vak daarvoor en een opening in de rugzak zorgt ervoor dat je de slang makkelijk naar de schouder straps kunt leggen zonder ritsen te hoeven open laten.Op de schouderstraps zitten lussen waardoor je hydratatie slang ook onderweg goed blijft zitten maar toch binnen handbereik is als je het nodig hebt. De schouder straps zelf zijn makkelijk af te stellen en erg comfortabel. Osprey gebruik een opengewerkt materiaal met mesh erover, zo houden ze het gewicht laag en ventilatie optimaal. Er is een sternum riem een een middle riem waardoor je de rugzak echt goed kunt vastsnoeren.
Ook aan de rugzijde wordt goed aan ventilatie gedacht, met wat Osprey het AirSpeed™ systeem noemt. Niet super revolutionair, maar wel effectief. Het frame van de rugzak is concaaf gebogen, en een mesh paneel strekt dan van de boven naar de onderzijde van de rugzak. Daarmee zit de pack niet vol tegen je rug, maar blijft van de rug afstaan waardoor lucht tussen je rug en de backpack door kan blijven stromen.
De rugzak is klein en slank, en zit stabiel op je rug. Voor zover ik heb kunnen ervaren werken de maatregelen die dus ventilatie moeten bevorderen goed. Ik heb niet het gevoel gehad dat ik het warmer kreeg door de rugzak. Door het beperkte volume (10 Liter getest, maar de Syncro is er ook in 15 en 20L) bleef het gewicht ook lekker laag en voelde ik de rugzak tijdens de ritten amper zitten.
Wat ik een hele mooie feature vindt is de “LidLock™ bike helmet attachment”, een super handige gesp die bevestigd zit aan twee elastische korden. De gesp duw je in de lengte door een van de centrale openingen in je helm, en de gesp trekt zichzelf en de helm vast aan de rugzak. Waarmee de helm ook echt vastzit. Erg nuttig als je een lange langzame klim in hete temperaturen aan het rijden bent. Dan kan je de helm eenvoudig en in de lijn van de rugzak wegbergen, terwijl deze weer makkelijk te pakken is als je het wel nodig hebt.
To slot nog iets over de indeling. De Syncro kent drie vakken. De grootste is het centrale vak waar het meeste van je spulletjes in past inclusief de waterpack. Daarboven op en van boven met ritsen bereikbaar een platter vak over de hele lengte van de rugzak waar al je fiets materiaal in te plaatsen is. Tot slot aan de bovenzijde een vak waar eventueel je fiets bril of ander kwetsbaar materiaal weg te bergen is. Niet teveel, ruimte, maar ook niet te weinig. Prima dus.
Helemaal onderop de rugzak lijkt ook nog een klein zakje te zitten, maar die kan je niet gebruiken voor het wegbergen van spullen omdat de regen cover van de rugzak daarin zit als je het niet gebruikt. In een moeite is het mogelijk om de cover over de rugzak te spannen. Zoals gezegd hebben wij deze nog niet in de regen kunnen testen, als dat zo is dan laten we de ervaring hier weten. De pasvorm is in ieder geval uitstekend.