Search
Close this search box.
Review

Review: Osprey Kyte 66 Trekking Rugzak

Testomstandigheden

De Osprey Kyte 66 is getest tijdens diverse trektochten in Australië (vooral Tasmanië) onder alle weersomstandigheden inclusief tentgebruik en als reisrugzak tijdens langere en kortere verblijven in binnen- en buitenland. Het gewicht dat ik droeg varieerde van 12 tot 25 kilo.

Review Osprey Kyte

De Osprey Kyte 66 is gemaakt om onder allerlei weersomstandigheden de gebruiker van comfortabel draaggemak te voorzien. Tijdens mijn 10-daagse trek door de wildernis van Tasmanië is de rugzak daar aardig in geslaagd. Het ruggedeelte, door Osprey AirScape™ genoemd, zorgde ervoor dat de warmte inderdaad van mijn rug enigszins weg kon en het niet vervelend warm werd. De raincover zorgde dat de tas droog bleef in de regen. Alleen bij echt stevige wind werkte het minder goed. Hoe strak ik de cover ook over de tas heen trok, de wind won het. Doordat ik de route een keer kwijt te raakte deed zich de mogelijkheid Osprey Kyte swimvoor om de waterdichtheid van de tas aan een nog grondigere test onderworpen. Het water waar ik doorheen moest trekken bleek namelijk dieper dan heuphoogte en uiteindelijk kon ik alleen zwemmend oversteken. Alles wat niet in Osprey waterafstotende binnenzakjes zat was nat. Gelukkig schijnt de zon vaak op de goede momenten en was alles, inclusief de tas, erg snel weer opgedroogd. Door deze ervaring en de werking van de raincover raad ik aan om alles in waterdichte zakken te doen of een één grote waterdichte zak voor binnenin te gebruiken.

Draagcomfort

Dat de rugzak speciaal voor vrouwen is ontworpen bevorderde voor mij het draagcomfort. De heupbelt kon ik strak genoeg aantrekken en de torso lengte kon precies aangepast worden aan mijn 1.63 meter. Dat zorgde er samen met de verstelbare borst strap (met noodfluitje) voor dat het gewicht goed verdeeld werd. Zelfs met meer dan 20 kilo op mijn rug (want lekker eten was voor twee dagen belangrijker dan extreem lichtgewicht op pad gaan 😉 ) kon ik zonder last te krijgen wandelen. De ‘vrouwelijkheid’ van de tas is ook duidelijk terug te vinden in de kleur; het paars en de roze details met de felgroene raincover maakte mij elke keer vrolijk als ik mijn tas zag staan tussen alle andere bruine en grijze kleuren. (De tas is overigens ook verkrijgbaar in blauw of zwarte uitvoering.)

Indeling

De indeling van de tas is erg praktisch. Het grote vak is via een zijrits en van bovenaf te bereiken, met als kritische noot dat het sluitingsmechanisme boven erg traag en stroef werkt. Het onderste compartiment kan eenvoudig geheel of deels gescheiden worden van het hoofdvak, waardoor zelfs mijn skischoenen (tijdens een wintersportvakantie) onderin pastte. Het afneembare bovengedeelte heeft twee vakken die van de buitenkant te bereiken zijn, met enige moeite zelfs als je de tas op je rug hebt. En daarnaast heeft het ook een zakje dat van onderen opengeritst kan worden waar ook een sleutelhanger systeem in zit. Door het strech materiaal zowel aan de voorkant als aan de zijkanten heeft de rugzak nog eens 3 extra opbergmogelijkheden waar heel gemakkelijk spullen uit te halen zijn. Bovendien zorgt het materiaal gebruik ervoor dat de tas maar 1,77 kilogram weegt.
Osprey Kyte BeachWat ik erg handig vind is dat mijn 3 liter Osprey water pack tussen het grote vak en het ruggedeelte geplaatst kon worden waardoor het heel eenvoudig was om water bij te vullen, hoe vol de tas ook zat. De plaatsing van de straps om een slaapmatrasje of in mijn geval tent te bevestigen, vind ik iets minder logisch. Het gewicht van de tent leek wat te veel naar achteren van mijn zwaartepunt af te zitten, wat mijn wendbaarheid beinvloedde. Ik moet hier wel bij vermelden dat ook mijn tent niet door de lichtgewichttest kwam met zijn bijna 4 kilo, dus waarschijnlijk had elke plaatsing invloed gehad op mijn balans. Stokken om die balans mee te ondersteunen gebruik ik niet, ik werk liever samen met bomen, struiken en rotsen. Voor degenen die dat graag afwisselen heeft Osprey een uniek Stow-on-the-Go™ systeem ontwikkeld waardoor je de stokken heel gemakkelijk door twee elastische koordjes kan steken als je even je handen vrij wilt hebben.

Pluspunten

  • Draagcomfort
  • Indeling
  • Plaatsing van waterback
  • Kleur
  • Gewicht

Minpunten

 
  • Werking van de raincover bij erge wind
  • Sluitingsmechanisme van het hoofdvak
  • Plaatsing van de tent wat ver van het zwaartepunt vandaan

Samenvatting:

Osprey Kyte streamDe vrolijk gekleurde Osprey Kyte 66 zorgt met zijn lichte gewicht en speciaal voor vrouwen ontworpen heup- en schouderbanden en een verstelbare torsolengte voor prime draagcomfort om van geweldige trektochten te genieten. De indeling is erg praktisch met voldoende verschillende vakken en een makkelijke plaatsing van een water pack. Belangrijkste aandachtpunt voor mij is dat het gevecht tussen wind en raincover bij stormachtig weer gewonnen wordt door de wind. Daarnaast is een lichtgewicht tent aan te raden als gebruik gemaakt wordt van de straps onderaan om geen last te hebben van de positie die wat verder van het zwaartepunt af is.

Related

We tested how waterproof Cortazu’s jackets are

Aesthetics and hype aside, how can you tell if a particular outdoor or ski jacket suits your…

Review: Coleman Kobuk Valley 3 plus tent

The great thing about sleeping in a tent is that you can basically sleep anywhere you want, at…

Video review: Urge Gringo de la Pampa Hybrid MTB helmet

Within a few hundred meters the sound of cars on the 261 has died away. I just left this road that…

Winter is Coming! Trailer Snowsport Reviews 2020

Today it’s raining almost non-stop here in the Netherlands, but of course rain is nothing…

Review: Vaude AM Moab syn Flat MTB Shoe

How important are shoes for mountain biking? An almost rhetorical question; Everyone who has ever…

Review Hanwag Belorado II TubeTec GTX

The German shoe brand Hanwag has a shoe that is very interesting for the Dutch terrain, the…

Video review: Canyon Spectral:ON 7.0 e-Mountainbike

The Canyon Spectral: ON is an e-MTB that is similar to its regular non-electric brother, but is…

Review: Royal Robbins Men’s Bug Barrier Tech Travel Long Sleeve

In the Netherlands, where we are based, Royal Robbins, is not that well known. I hadn’t…

Swedish Adventures, #2: Climbing in Kullaberg

Hi, This is Mark, we spoke earlier about climbing Thursday. Would love to hear what the…