Search
Close this search box.
Review

Review: The North Face Summit L5 hardshell

Om maar met de deur in huis te vallen, deze The North Face Summit-Series L5 hardshell beschermt je tegen praktisch alle elementen die de weergoden kunnen gebruiken om je te weerhouden naar buiten te gaan. review-north-face-summit-l5-hardshell-product-frontIn 2000 is The North Face begonnen met deze lijn van kleding om alpiene atleten van goede kleding te voorzien, en daarbij ook de gewone buitenmens te bedienen. In 2013 is de lijn van deze kleding even _on-hold_ gezet maar eind 2015 kwam The North Face weer met een nieuwe Summit-series lijn. Nog steeds bedoeld voor alpinisten die hoog in de bergen hun werk uitvoeren, zoals bijvoorbeeld gidsen in de Himalaya en expedities in dit terrein. Deze nieuwe Summit-series lijn is getest door athleten zoals Conrad Anker, Jimmy Chin en Renan Ozturk tijdens hun expeditie naar Meru.

Review The North Face Summit L5

Deze jas is dus bedoeld voor serieuze alpinisten en berggidsen, laat ik nou beide niet zijn. Ik ben een buitensporter/-mens die graag in elk weertype buiten loopt, regen en sneeuw niet schuwend, waarbij ik vaak een tas op mijn rug heb. Mijn eerste indruk van de jas is de opvallende onopvallendheid, de kleur is grijs en het innovatieve aspect zie je er niet direct aan af. Dat deze jas een technisch hoogstandje is mag wel duidelijk zijn, als je in detail kijkt naar het gebrek aan naden tussen de panelen. De jas is namelijk gevormd uit meerdere lagen die op elkaar geplakt zijn in de juiste pasvorm, de “FuseForm” zoals The North Face het zelf noemt. Normaal gesproken wordt een jas uit meerdere losse panelen samengesteld die aan elkaar worden geplakt of gestikt, maar bij deze jas is het grootste deel uit 1 stuk gemaakt.

De kleur van de jas is bewust grijs gemaakt, The North Face zegt er het volgende over:

The color is grey so that a climber is not thinking about being visible, or maybe in his head thinking about a rescue situation where a bright jacket color might stand out. The new color scheme is made to let a climber feel in harmony with where they are.

Het leuke is wel dat in het buitenste borstzakje er een felgeel doekje zit om je bril mee schoon te maken, of juist om als nodig op te vallen. Voor het verstellen van de jas zijn er overal elastieken koordjes, zodat een juiste pasvorm snel gevonden kan worden, maar het was wel even zoeken naar de koordjes. Zo zitten de aantrekkoordjes voor de onderkant verscholen in de grote steekzakken. Het is duidelijk dat deze jas niet gemaakt is om te dragen met enkel een paar dunne basislagen onder de jas, de pasvorm is dan erg ruimvallend. Pas met een dikkere isolatielaag, zoals een fleece-jack of een dun donsjack voelt de pasvorm van de jas goed. Deze jas is ook bedoeld voor alpinisten, dus in koude gebieden waar je toch al een isolatielaag aan hebt. Zelf heb ik deze Summit L5 hardshell getest in verschillende situaties: tijdens een stadswandeling in het na-seizoen, wandeling in een stevige regenbui, op de ski-piste en in een ‘sneeuwstorm’ op de Kitzsteinhorn (Kaprun, Oostenrijk). De jas heeft me in al deze situaties goed droog en warm gehouden, zolang de juiste lagen er maar onder zaten aangepast aan de temperatuur. Mocht je het te warm krijgen, is er met de pit-zips voldoende ventilatiemogelijkheid in de jas. De pit-zips zijn goed te bereiken en lopen redelijk soepel, zelfs met een rugzak op. De grote rits om de jas mee dicht te maken vond ik zelf minder goed lopen, maar daarnaast wel het gemak dat alle ritsen met dikkere handschoenen te gebruiken zijn.

Pluspunten:

  • Grote, afsluitbare steekzakken in de buitenkant
  • Grote, open steekzakken in de binnenkant voor handschoenen
  • Grote capuchon geschikt voor het dragen over een helm
  • Hoge kraag om ook je nek te beschermen tegen de elementen
  • Met pit-zips voldoende ventilatie mogelijkheden
  • Bescherming tegen de elementen, zoals wind en water (sneeuw en regen)

Iets minder:

  • Kunststof grote YKK rits loopt niet altijd soepel
  • Stelkoordjes in jas lastig te vinden
  • Je ziet het innovatieve van de jas er niet aan af

Samengevat

Het is zeker een fijne jas als je op zoek bent naar een stevige hard shell om je in weer, wind, sneeuw en ijs droog te houden voor tijdens het ijsklimmen, alpiene tochten of tijdens een hondensleetocht. De jas is zeker niet bedoeld om last minute aan te doen vlak voor een regenbui, en de rest van de tijd opgevouwen te zitten in je rugzak. Daar is de pakmaat en stugheid van de stof niet voor, dan raad ik je het gebruik van een 2 tot 2,5 laags Gore-Tex Paclite jas aan.
Qua kleur had ik ‘m graag in een iets opvallendere kleur gezien zoals je terugziet in de The North Face Steep series, maar gezien de filosofie achter de kleur vind ik het wel mooi gedaan. De verschillende patronen die gebruikt zijn geven de jas wel een mooie uitstraling.
De winkeladviesprijs van The North Face Summit L5 is € 550,00

Related

We tested how waterproof Cortazu’s jackets are

Aesthetics and hype aside, how can you tell if a particular outdoor or ski jacket suits your…

Review: Coleman Kobuk Valley 3 plus tent

The great thing about sleeping in a tent is that you can basically sleep anywhere you want, at…

Video review: Urge Gringo de la Pampa Hybrid MTB helmet

Within a few hundred meters the sound of cars on the 261 has died away. I just left this road that…

Winter is Coming! Trailer Snowsport Reviews 2020

Today it’s raining almost non-stop here in the Netherlands, but of course rain is nothing…

Review: Vaude AM Moab syn Flat MTB Shoe

How important are shoes for mountain biking? An almost rhetorical question; Everyone who has ever…

Review Hanwag Belorado II TubeTec GTX

The German shoe brand Hanwag has a shoe that is very interesting for the Dutch terrain, the…

Video review: Canyon Spectral:ON 7.0 e-Mountainbike

The Canyon Spectral: ON is an e-MTB that is similar to its regular non-electric brother, but is…

Review: Royal Robbins Men’s Bug Barrier Tech Travel Long Sleeve

In the Netherlands, where we are based, Royal Robbins, is not that well known. I hadn’t…

Swedish Adventures, #2: Climbing in Kullaberg

Hi, This is Mark, we spoke earlier about climbing Thursday. Would love to hear what the…