Wat een bijzonder board is dit! Toen ik voor het eerst het profiel bekeek dacht ik dat de ontwerper dronken moet zijn geweest. Het profiel zwalkt heen en weer en lijkt nergens over te gaan. Maar er zit juist een hele gave gedachte en veel intelligentie achter. Want het combineren van rocker en camber effecten in het profiel betekend dat het board uitermate geschikt gaat zijn voor heel veel verschillende activiteiten op de berg. Edgar van Kooten van Frosty Snowboarding, van wie we het board te leen kregen voorspelde dat ik het board erg bijzonder zou vinden.
Omstandigheden
We hebben de Never Summer Welcome to the West on en off-piste in Oostenrijkse skigebieden van Ishgl en Galtür gereden. We hebben genoten van een aantal fantastische dagen, de eerste echte sneeuw dump van het seizoen in dat deel van de Alpen in 2016. Dus niet een ongelooflijke base, maar wel echt vele centimeters verse poeder.De Review
Dat profiel dus. De Ripsaw Camber Rocker. Dat is de complete beschrijving. En wat betekend dat nu? Een combinatie tussen de flex en bewegelijkheid die Rocker geeft, en de power en grip die camber met zich mee brengt, en die sterk en juist geplaatst op het board. De rocker tussen de voeten zorgt voor de flex en bewegelijkheid van het board. Het was echt een fluitje van een cent om bochten in te zitten en je kon echt waanzinnig snel edge to edge. Overal heen, “turning on a dime”, fantastisch gevoel. Waar de camber onder je voeten zorgde voor de grip en stabiliteit bij hogere snelheden. Waar pure rocker bij hogere snelheden onrustig kan gaan worden door de flex en mindere edge, zorgen de camber pockets onder de bindingen er dus voor dat je met enorm veel controle ook die snelle carve bochten kunt maken. Een volledig camber board kan dit natuurlijk nog een stuk beter, maar dan heb je niet de enorme bewegelijkheid die dit board je wel geeft.Nog twee opvallende features waren het deck van carbonium, wat er voor zorgt dat het gewoon minder snel krast of beschadigd, en de base van het board. Het is een zogenaamd “sintered” base. Dat betekend dat de polyethylene balletjes waaruit bases worden gemaakt onder extreem hoge druk verbonden worden tot een aaneengesloten base. (Dit in tegenstelling tot extruded bases waarbij de bolletjes gesmolten worden). Tussen deze bolletjes blijven poriën die ervoor zorgen dat wax heel goed wordt opgenomen. Hierdoor is zo’n soort base vaak veel sneller dan extruded bases, maar ook duurder en moeilijker te repareren.
Deze base zorgt er dus voor dat de Never Summer Welcome to the West heel, heel goed en snel glijdt en blijft gaan.
Dit board brengt dus snelheid, grip, bewegelijkheid en flex bij elkaar in een hele complete package. Als je dus een board wilt waarmee je alles kunt doen, dan is de Welcome to the West jouw board. We hebben zelf geen park of pipe bezocht, maar ook hier moet dit board echt heel goed mee komen. Met genoeg flex om te jibben (dank aan de camber) en genoeg pop om te springen (dank aan de rocker pockets).
Het gevaar bij het maken van een board dat alles moet kunnen, is dat het een soort anoniem compromis wordt. Never Summer heeft dit echt weten te vermijden. De Welcome to the West is allesbehalve anoniem en kan gewoon heel veel dingen echt heel erg goed. Je kunt ook special jib-board, een apart poeder board en nog een piste beest aanschaffen, en dan ben je nog beter geoutilleerd. Maar dat is niet altijd even praktisch (wie neemt op een dag drie board de berg mee op) en een stukkie prijziger dan de Never Summer Welcome to the West. Hele goede koop deze dus voor de gevorderde tot expert boarder.
Adviesprijs van de Never Summer Welcome to the West ligt tussen € 500,- en € 600,-. Best een bedrag, maar je krijgt er ontzettend veel board voor terug. Ik zou em zeker aanbevelen aan vrienden.