Search
Close this search box.

Review: Maloja ElvisM and WesleyM freeride shirt and shorts: a fine duo.

|

Maloja is een merk dat voor ons bij GearLimits redelijk nieuw was. 5 jaar geleden zijn ze in Nederland begonnen maar het Duitse merk bestaat al 11 jaar. Maloja levert actions sports kleding voor wintersport, wegwielrennen en MTB. Ik heb al veel van hun kleding gezien en ben erg gecharmeerd van hun leuke, eigenzinnige en uitgesproken design stijl. Ik hou heulemaal niet van alle spandex en licra fiets kleding met afschuwelijke tour-de-france wannabe teamdesigns. Dus op het eerste oog erg blij met wat Maloja te bieden heeft. Maar,… het moet er niet alleen goed uit zien maar ook goed zitten en goed presteren.

Test omstandigheden

1000x600-008Ik heb de Maloja ElvisM shirt en WesleyM freeride shorts over een langere periode vaak gedragen. Op trails in Nederland, de Ardennen, Frankrijk en Spanje. Temperaturen varierend van 10 tot 35 graden celsius. Droog, maar ook bewolkt weer en in de gietende regen mee gereden. Op dit moment is dit mijn vaste MTB set. Pas als deze in de was zitten pak ik wat anders.

WesleyM Freeride short

Pasvorm

De ElvisM en WesleyM hebben een relaxed pasvorm. Kortom, los, beetje baggy, lekker casual. Kleding die je ook, als je niet op je fiets zit, gewoon kunt dragen zonder dat je eruit ziet of voelt alsof je je in een strak zittende buis hebt geperst. Mijn zorg daarbij was, vooral bij de broek, dat het kruis wellicht ook te los of laag zou hangen. Als je dan van je zadel gaat en er weer op wilt, dan kan het kruis blijven hangen an de punt van je zadel, waardoor je niet lekker op je zadel terug kunt. Super irritant. Maloja WesleyM kruis Maar de WesleyM zit dus ondanks zijn relaxed en baggy fit niet ruim of los bij het kruis waardoor dat probleem dus niet ontstaat. Uitstekend dus. Het grootste deel van de broek is van een vrij zwaar stug materiaal gemaak, dat Maloja Freeride Canvas noemt. Rond het kruis en de liezen hebben ze een wat lichter stretchy materiaal gebruikt, hun eigen 3-laags softshell die ze Stormshell+ noemen. Ook op de achterzijde van de broek rond je heupen is gekozen voor de Stormshell+ met een extra stretch insert. Daardoor is de broek sterk en stug waar mogelijk en soepel waar nodig. En ook waterafstotend. Dat heb ik goed kunnen ondervinden bij een regenbui die rustig begon en uiteindelijk een volle stortbui werd. De eerste dertig minuten van middelmatig regen, bleef de broek het keurig doen, stootte het water goed af. Toen de hemelsluizen echter open gingen werd ook de broek doornat. Niet vreemd onder die omstandigheden. Zeker voor een korte broek. Dat is het verschil tussen waterafstotend en waterdicht.

Materiaal

Maloja WesleyM broekbandHet stugge en ietwat zware Freeride Canvas is er niet voor niets; ik ben zowel in Frankrijk als in Spanje op minder goed onderhouden trails heel vaak door bramenstruiken en andere tamelijk prikkelig groeiend spul gereden; regelmatig met nogal hoge snelheid. Dan is het erg fijn dat die doornen niet pakken op het Freeride Canvas.  Kortom een hele goede combinatie van materialen. Daarnaast heeft Maloja verschillende belangrijke plekken op de broek waar veel druk op staat met triple stitch versterkt. Na veel en intensief gebruik ziet de broek door dit alles er nog erg “vers” uit. Ondanks het zware Freeride Canvas vind ik de broek nog steeds redelijk comfortabel zitten. Ik moet daarbij wel zeggen dat toen de temperaturen echt opliepen (35 graden) tijdens een tocht van 4,5 uur lang door de Spaanse bergen, met veel lange stukken klimmen, het wel wat ging schuren. Ik heb er op zich weinig last van gehad, maar mensen met een meer gevoelige huid of als je snel geïrriteerd raakt van het voelen van je kleding, dan is het minder prettig. Tot slot vond ik de twee cargo pockets van de broek erg handig, diepe zakken waar je makkelijk je telefoon, een powerbar, of ander los spul kunt laten zaken. Ruim, maar wel strak zodat wat je in je zak hebt daar niet in gaat rond rollen.
ElvisM Freeride shirt Maloja ElvisM mouw ElvisM zit erg prettig, plain en simpel. Het is gemaakt van 100% polyester materiaal en voert daardoor transpiratie vocht uitermate makkelijk af. Zelfs bij hoge temperaturen en veel transpiratie bleef de stof licht aanvoelen en ging het niet plakken aan mijn lichaam. Pas in de eerder genoemde stortbui gebeurde dat, was het shirt totaal verzadigd van water. Niet verbazingwekkend natuurlijk. Het shirt droogt ook erg snel, en wat ik zelf erg fijn vindt is dat ondanks mijn intensieve gebruik, en soms niet meteen kunnen wassen van vol gezweet shirt, de ElvisM nog steeds erg fris ruikt. Dit is te danken aan de Polygiene finish die de groei van bacteriën die geuren kunnen veroorzaken, tegenhoud. Maloja ElvisM cuffOp de ellebogen zit dubbelgestikt materiaal, wat niet per se je ellebogen gaan redden (het is geen bescherming), maar bij een schuiver wel ervoor zorgt dat je niet meteen scheuren in je shirt hebt zitten. Wat ik zelf verder heel slim en fijn vond, is dat er een driehoek vormig stretch inset is genaaid in de mouwen bij je pols. Als je je mouwen opstroopt (bv als warmer is), dan klemmen de mouwen daardoor niet en blijven ze comfortabel om je onder armen.

Conclusie

Ja, dit is het wel. Wat mij betreft. Mooie kleding, dat fun op je fiets uitstraalt. Lekker relaxed maar wel echt goed en erg functioneel. Met slim materiaalgebruik en slimme “constructie”. Wat dat betreft merk je dat de kleding echt gemaakt is door mountainbikers. Je kunt het dragen onder heel veel verschillende omstandigheden, en ook als je niet gaat fietsen heb je gewoon gave “fashionable” broek en shirt. Wat dat betreft veel “bang for your buck”.
Maloja ElvisM WesleyM BikeDe adviesprijs van de ElvisM Freeride shirt is € 109,- maar we hebben aanbiedingen gezien van € 74,- (aanbieding per 8 oktober 2016, groen shirt) De adviesprijs van WesleyM is € 160 meer we hebben aanbiedingen gezien van € 109,- (aanbieding per 8 oktober 2016) Online kan je de kleding kopen bij Downhillsport.nl of via Bikester.nl
In deze video review van de Canyon Spectral MTB draag ik de Maloja kleding.

Related

Review: Coleman Kobuk Valley 3 plus tent

Video review: Urge Gringo de la Pampa Hybrid MTB helmet

Winter is Coming! Trailer Snowsport Reviews 2020

Review: Vaude AM Moab syn Flat MTB Shoe

Review Hanwag Belorado II TubeTec GTX

Video review: Canyon Spectral:ON 7.0 e-Mountainbike

Review: Royal Robbins Men’s Bug Barrier Tech Travel Long Sleeve

Swedish Adventures, #2: Climbing in Kullaberg

Review: Vaude Marwees 500 three season sustainable sleeping bag

Review: Primus Lite+, a very efficient burner

Recent Articles