Een goede base-layer is essentieel voor action sports beoefening. We geloven bij GearLimits erg in het nut van een drie lagen systeem. Het is namelijk de manier om warm en droog te blijven tijdens high impact action sports. En de eerste laag, die het dichtst op je huid zit, is van cruciaal belang. Daarbij heb je een steeds breder worden de keuze voor verschillende merken en materialen. Zo heeft merino wol een sterke opmars gekend de laatste jaar, maar zijn er ook merken die kunstvezels gebruiken vanwege de vele kwaliteiten die deze vezels bieden. De Odlo Blackcomb Evolution is zo’n product.
Omstandigheden
Ik heb tijdens veel verschillende activiteiten de Odlo Blackcomb gebruikt. Als baselayer bij snowboarden, waarbij temperaturen varieerden tussen -15 en -5 graden (excl windchill van erg koude wind), als gewone outer shirt tijdens hardlopen bij rond 10 graden, en als shirt onder een dunne shell bij mountainbiken. Allemaal hoge intensiteit sporten.De Review
De Odlo Blackcomb is gemaakt van 51% Polyamide, 38% recycled Polyester, 11% Elastane. Deze combinatie van materialen zorgt voor een zeer elastisch shirt, met goede warmte regulerende eigenschappen die ook zeer goed transpiratie vocht kan afvoeren van de huid direct naar de buitenlucht of naar je midlayer. Daarnaast zijn deze synthetische vezels ook zeer sterk en slijtvast. Het shirt is “seamless” dat wil zeggen, zonder naden. Alhoewel, er zijn wel naden waar de mouw aan de body is bevestigd, maar het duidt eerder op de verschillende “functionele zones” die naadloos met elkaar verbonden zijn. De functionele zones zijn verschillende plekken van je lichaam, waar het shirt echt gemodeleerd en gemaakt is naar wat in die zone nu extra nodig heeft. Op de rug, onder de oksels en aan de binnenkant van je ellebogen heeft het shirt een naadloos gebreide meshstructuur die bedoeld is om op deze warmere plekken beter te ventileren. En juist rond de nieren heeft de stof een geribbelde structuur om meer warmte vast te houden. De stof voelt heel licht en heel zacht aan. Meteen als je het shirt aandoet voel je dat het het heel prettig en goed strak op je houd zit zonder dat het knelt of te strak aanvoelt. En het voelt ook meteen warm aan. Het aparte is dat het tegelijkertijd koel aanvoelt; je merkt dat het shirt gewoon goed ventileert. Dus een aparte combinatie van sensaties. En het zit ook echt als gegoten, letterlijk. Het sluit ontzettend goed aan bij de countoren van je lijf. Wat ik ook erg prettig vond waren de lange mouwen die tot ruim over je pols komen, en ook de onderzijde van het shirt loopt lange door zodat het ook rond je heupen, ook tijdens je activiteiten goed isoleert. Bij het hardlopen bij temperatuur rond de 8 graden heb ik de shirt “solo” gedragen en daar is de shirt gewoon perfect voor. Aan het begin van de run als je lichaam nog koud is geeft het genoeg warmte, en als je langer rent dan lijken de ventilerende eigenschapen weer in te kicken. Erg prettig dus. Bij het mountainbiken droeg ik een dunne outer shell over het shirt. Ook daar werkte het shirt gewoon goed, waarbij het af en toe erg warm aanvoelde. Maar het is ook een shirt bedoeld om goed warm te blijven tot temperaturen richting 10 graden onder nul. Tijdens het snowboarden heb ik het shirt ook gedragen, in combinatie met een dunne midlayer en een technische outer shell jas. Temperaturen tussen -15 en -10 graden en af en toe erg harde wind. Ook daar helemaal goed, behalve op momenten in de stoeltjeslift met de wind vol in het gezicht, dan voel je toch wel de grenzen van wat de combinatie van drie dunne layers aan warmte kan brengen. Je zou dan echter beginnen met een dikkere midlayer.
Tot slot de looks. Ondanks dat het met name als baselayer bedoeld is heeft Odlo veel oog gehad voor het design van het shirt. En natuurlijk is het een kwestie van smaak (daarover valt juist erg veel te twisten), maar ik vind het een mooi shirt. Met een ton-sur-ton cameo print en een aantal details in mooi contrasterende kleuren. Daardoor ziet het er ook echt goed uit als je het shirt als buitenste laag draagt.