[vc_message color=”alert-info” message_box_style=”classic” message_box_color=”alert-info” style=”rounded”]
[vc_separator]
[vc_separator]
[vc_separator]
[vc_separator]
[vc_separator]
[vc_separator]
Bij Centraal Beheer Achmea keken we wanneer je wel en niet Apeldoorn kunt bellen. In deze polisvoorwaarden komen de duik en wintersporten wel terug. Voor wintersport, als je bent bijverzekerd: wel verzekerd on-piste natuurlijk en off-piste mits onder begeleiding van skileraar of gids. Extreme vormen van wintersport (bv freestyle springen en heliskiën) zijn niet verzekerd. Helaas staat bij de uitsluitingen verder nog dat je niet bent verzekerd voor een rits “gevaarlijke sporten” zoals “bijvoorbeeld” raften en ook speleologie. Klim en bergsport wordt nergens expliciet genoemd, maar het woord “bijvoorbeeld” vind ik altijd weer een moeilijke.
Link naar Centraal Beheer – Doorlopende reisverzekering:
Link naar download voorwaarden Centraal Beheer – Doorlopende reisverzekering:
[vc_separator]
[vc_separator]
[vc_separator]
[vc_separator]
[vc_separator]
Update: 11 februari 2015
Na het uitkomen van dit artikel ontvingen wij bericht van de NSkiV dat de polisvoorwaarden zijn aangepast. In het blok over deze verzekeringen, de nieuwe analyse van deze voorwaarden met korte informatie over wijzigingen ten opzicht van de voorwaarden die wij eerder bekeken. [/vc_message][vc_separator]Natuurlijk ga je ervan uit dat jou niks overkomt, je bent fit, ervaren, hebt de beste gear, en als een ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk in de rest, toch? Maar let’s face it, soms kom je wel in dat hoekje terecht, en dat is toevallig dan ook het spreekwoordelijk hoekje waar de klappen vallen en waar Murphy toevallig ook regelmatig kampeert. En als je daarin terecht komt, wat dan? In gesprekken die wij de afgelopen tijd hebben gevoerd, en na aanleiding van een ongeluk waarover we schrijven in het artikel “Wintersport: Actie verzekerd” is het helder geworden dat er veel te veel onduidelijkheid is over -en te weinig aandacht bestaat voor dit terrein. Veel minder ons ding, misschien droog en saai, maar minstens zo risicovol: het terrein van verzekeringen, in het bijzonder ziektekostenverzekeringen en reiskostenverzekering.
[vc_separator]Ziektekostenverzekeringen
Ten eerste zijn daar de kosten voor verleende zorg. Doktoren, ziekenhuizen, vervoer van en naar het ziekenhuis, het kost geld natuurlijk. Basis zorgverzekeringen dekken niet altijd spoedeisende hulp in het buitenland. Daarvoor moet je je over het algemeen extra bijverzekeren. Daarbij vallen repatriëringskosten (vervoer terug naar Nederland) meestal buiten de dekking van de zorgverzekering. Daarbij is het goed om te weten dat verzekeraars er standaard vanuit gaan dat deze sporten risicovoller zijn dan andere sporten, en verzekeraars niet zo van risico’s houden. Daarbij komt dat zorgkosten in het buitenland (waar wij onze sporten vaak beoefenen) vaak hoger zijn dan in Nederland en de basisverzekering maar tot een bepaalde hoogte dekking bieden. Aanvullende verzekeringen zijn dus raadzaam en dat kan in de vorm van reiskostenverzekeringen. Tot slot, schade aan materiaal, kosten voor skilessen, skipassen of skihuur vallen nooit binnen (basis) zorgverzekeringen.Reiskostenverzekeringen
Als je vaak naar het buitenland gaat en daar ook je favoriete outdoor sport beoefent, moet je op zijn minst een doorlopende reiskostenverzekering hebben. Belangrijke onderdelen van deze verzekeringen zijn natuurlijk dekking voor directe spoedeisende medische zorg waar de kosten ervan hoger zijn dat wat de ziektekostenverzekering dekt, dekking voor transport en repatriëringskosten. Vaak zit er ook een bepaalde mate van dekking op materiële schade (ons geliefde gear dus). Maar standaard reiskostenverzekeringen dekken onze geliefde action sporten over het algemeen niet of met veel uitzonderingen. Wij keken naar 10 polissen van doorlopende reiskosten verzekeringen. We hebben vooral gefocust op het ongevallen, zorg en hulp kosten en repatriëring, omdat dat vaak de meeste impact heeft, zowel fysiek, mentaal als financieel. Ook zit daar de meeste onduidelijkheid in. Wij zijn te werk gegaan zoals veel consumenten zouden doen op zoek naar een verzekering. Via Independer vergelijken we standaard reiskostenverzekering van een aantal verzekeraars met onderwatersport, wintersport en gevaarlijke sporten dekking. We kozen de top 5 (Unigarant, ANWB, Europeesche Verzekeringen, Univé en Allianz) gebaseerde op de score die Independer gaf aan de kwaliteit van de polisvoorwaarden. Daarnaast hebben we een aantal andere verzekeringen doorgelopen van andere grote verzekeraars (Interpolis, Zilveren Kruis en Centraal Beheer) en drie bijzondere polissen (Reisverzekering via Nederlandse Ski Vereniging/NSkiV, de reisverzekering van de Nederlandse Klim -en Bergsport Vereniging / NKBV en Outdoorpolis.nl. Even een “nota bene” vooraf:- We hebben gekeken in de polisvoorwaarden zoals die (soms met enige moeite) terug te vinden waren op websites van verzekeraars.
- We hebben geen prijsvergelijking gedaan.
- We hebben ons gefocust op het achterhalen wat wel en wat niet gedekt is. Het werd al snel duidelijk dat het beste kan worden gekeken naar wat wordt uitgesloten van dekking.
- Let goed op waar het gaat over ongevallendekking of andere dekking zoals kosten van materiaal, materiaalhuur, skipassen enzovoorts.
- Onderstaande is geen advies, maar onze bevindingen en mening over de polissen. Wij zijn geen verzekeringsexperts. Te allen tijde ben je zelf verantwoordelijk voor de verzekering die je afsluit. Lees daarom zelf ook alle polisvoorwaarden door. Effe snel afsluiten online zoals je via o.a. Independer kunt doen is ons inziens erg onverstandig.
Unigarant – Doorlopend Reis Compleet/ANWB – Doorlopende Reis Uitgebreid:
Unigarant is voor 100% dochter van de ANWB. De verzekeringen zijn eigenlijk identiek aan elkaar. Lijkt een mooie dekking maar uit de polisvoorwaarden (altijd nalezen dus en niet afgaan op het vinkje bij “bijzondere sporten”) blijkt dat er toch nog veel is uitgesloten. Bij de standaard ANWB verzekering kan je je extra bijverzekeren voor bijzondere/en gevaarlijke sporten, maar moet je ook medische kosten in je pakket meenemen. Vervolgens kijkt men op vier niveau’s naar bijzondere/gevaarlijk sporten:- Sporten die ook voor ongevallen onder de standaard dekking vallen, zoals: curling, langlaufen, sneeuwschoentochten, sleeën, ijsduiken, hiking en wandeltochten voor ongeoefenden.
- Sporten waarvoor je extra verzekerd moet zijn (toeslagpremie) en waarbij de ongevallen dekking normaal van kracht is: Skien, snowboarden, (beide op geprepareerde pistes), rodelen
- Sporten waarvoor je extra verzekerd moet zijn (toeslagpremie) maar waarbij de ongevallen dekking niet van kracht is: buckelskiën, gletsjerkiën, off-piste skien (onder begeleiding), snowshoeing, tiefschnee skien (alleen onder begeleiding), toereiken, ijsklimmen, canyoning, abseilen, speleologie.
- Sporten die niet gedekt worden: bobsleeën, heliskiën, off-piste skiën zonder voor off-piste gediplomeerde begeleider en bij lawinewaarschuwing 4 en hoger (dat laatste snap ik wel), paraski, skeleton, skialpinisme, downhillrace en biking, sportklimmen zonder zekering, basejump.
Europeesche Verzekeringen – Doorlopende reisverzekering Optimaal:
De polisvoorwaarden van deze verzekering zijn nogal moeilijk door te komen, en informatie over dekking van onderwatersport en gevaarlijke sporten, zoals Independer die aangeeft, heb ik niet kunnen vinden. Wel worden skiën en snowboarden genoemd, waarbij als uitsluitende voorwaarde o.a. wordt aangegeven: “Negeert u een waarschuwing of een verbod op of rond de piste? Dan zijn de gevolgen daarvan niet verzekerd.” en ook “Neemt u een extreem hoog risico? Zoals skiën of snowboard bij uitzonderlijk slecht weer? Of bewust betreden van gebieden waarvoor lawinecode 3 of hoger is afgegeven? Dan bent u niet verzekerd.” Verder vinden we geen lijst terug van andere eventueel uitgesloten sporten. Maar de omvang van dekking is ook niet duidelijk. Als ik kijk naar het ongeluk waarmee we begonnen rijzen bij mij de vragen: wat is uitzonderlijk slecht weer, het sneeuwde, het was mistig, maar is dat uitzonderlijk slecht weer? Je zou zeggen nee, maar zou de verzekeraar dat ook zeggen? Link naar Europeesche Verzekeringen – Doorlopende reisverzekering Optimaal Link naar download voorwaarden Europeesche Verzekeringen – Doorlopende reisverzekering Optimaal:Univé – Doorlopende Reisverzekering Comfortpakket
In de polisvoorwaarden van deze verzekering zien we ook alleen een korte passage over wintersport. Hier wordt met geen woord gerept over de vorm van wintersport maar ook lijkt het erop dat alleen uitrusting en skipassen/skihuur en skilessen onder de dekking vallen, en niet ongevallen. Voorts betaalt Univé niet als je “bent overleden of blijvend invasie bent geraakt door bijzondere sporten, zelfmoord en/of poging tot moord”. Toch een interessante rij waar onze sporten zich in bevinden, denk ik dan. De definitie die Univé hanteert voor bijzondere sporten zijn “Sporten die gevaarlijker zijn dan normale sporten. Zoals:” o.a. bergbeklimmen, kletteren, abseilen, bungeejumping, parachutespringen, handleiding en “sommige wintersporten, zoals ijsklimmen, ijshockey, bobslee en skispringen.” Dat woordje “zoals” tot twee keer toe zit mij dan een beetje dwars. Overigens onderwatersport is geen bijzonder sport volgens Unive. Vermoedelijk had deze polis geen dekking gegeven voor repatriëring of eventuele andere kosten zoals een evacuatie met helikopter vanaf de berg. Link naar Univé – Doorlopende Reisverzekering Comfortpakket Link naar download voorwaarden Univé – Doorlopende Reisverzekering ComfortpakketAllianz – Doorlopende reisverzekering Premium
De reisverzekering van Allianz dekt in de basis ook geen wintersport of bijzondere sporten, tenzij uitdrukkelijk meeverzekerd. De voorwaarden van Allianz zijn, in tegenstelling tot die van Univé wel redelijk duidelijk. Let goed op het afsluiten van de dekking voor “Wintersport en bijzondere sporten”. Je kan je hierbij verzekeren voor ongevallen als gevolg van “bijzondere sporten, bijzondere wintersporten en technisch duiken.” Let op het onderscheid tussen wintersport en bijzondere wintersporten. Elders in de polis staat wat deze bijzondere (winter)sporten dan zijn: o.a. bergbeklimmen, kletteren, abseilen, ski-alpinisme en heliskiën. Ik kan me voorstellen dat off-piste skiën ook onder ski-alpinisme kan vallen. Goed nieuws hierbij is dat er uitdrukkelijk wordt vermeldt dat je hier wel voor kunt bijverzekeren. Ik vond zelf deze voorwaarden erg uitgebreid en (uiteindelijk) duidelijk in wat wel en niet gedekt is. Onder deze verzekering moet je eenvoudig weg Wintersport en bijzondere (winter)sporten meeverzekeren, dan zit je goed. In onze casus had deze verzekering uitkomst geboden. Link naar Allianz – Doorlopende reisverzekering Premium Link naar download voorwaarden Allianz – Doorlopende reisverzekering PremiumInterpolis – Doorlopende reisverzekering
Tot slot een woord over mijn eigen reisverzekering. Ik ben doorlopend bijverzekerd bij Interpolis. In de algemene voorwaarden van deze verzekering staat niks over wintersport, maar er zijn ook nog “Bijzondere Voorwaarden”. Daar staat meer in. Ten eerste dat de geneeskundige kosten niet onder deze verzekering vallen, mits je extra bijverzekerd ervoor. En daarbij vergoeden ze alleen de kosten voor zover ze hoger zijn dan de dekking op je reguliere zorgverzekering. Ook zijn de kosten voor “medisch noodzakelijk ziekenvervoer” gedekt. ook repatriëring wordt apart genoemd en is gedekt. Maar, er zijn dus wel uitsluitingen waar je op moet letten (wie immer). Qua sporten worden specifiek genoemd:- “gevechtssport, parachutespringen en andere luchtsporten, bergsport, rugby, paardenwedstrijden, canyoning (tenzij dit onder professionele begeleiding plaatsvindt), kitesurfing en andere sporten met een vergelijkbaar of hoger ongevallenrisico;”
- “bij alle vormen van skiën of snowboarden, die zonder officiële begeleiding plaatsvinden buiten de officiële geprepareerde piste;”